Såhär fungerar kreditkort

Kreditkort är ett betalkort som du kan använda vid de allra flesta former av konsumtion. När du köper något med kreditkortet så dras det inte från något konto utan du lånar dessa pengar tillfälligt av kreditkortsföretaget. Ett kreditkort har en så kallad kreditgräns, till exempel 20.000 kr, som avgör hur mycket du kan köpa på kredit. Denna kreditgräns är baserad på olika saker, som till exempel hur mycket du tjänar.

Efter månadens slut får man en räkning på de köp man gjort och man har sedan ett visst antal dagar på sig att betala räkningen. Betalar man den inom denna räntefria period så behöver man bara betala den summa som motsvarar det man köpt på kortet.

Man måste dock inte betala räkningen omgående utan kan betala delar av den eller inget alls. Detta kan vara bekvämt om man har dåligt med pengar en månad men det är också dyrt. Räntan på den kredit man har hos kreditkortsföretaget är ofta i storleksordningen 15%!

Utöver räntan på obetalda krediter så tillkommer också en årsavgift, som brukar ligga på några hundra kronor upp till runt tusenlappen. Om du betalar dina räkningar inom den räntefria perioden och inte tar ut kontanter etc är detta den enda avgiften du behöver betala när du använder kreditkortet.

Kreditkortsföretagen tar också ut avgifter av butikerna där du handlar med kortet. Dessa avgifter varierar mellan kortföretag men kan vara rätt kostsamma för butikerna för vissa kort, som till exempel American Express. Detta påverkar dig genom att många butiker väljer bort att acceptera kreditkort som till exempel American Express och Diner’s Club.

Kreditkortsföretagen tjänar alltså pengar på en kombination av butiksavgifterna, årsavgiften på korten och räntan på obetalda räkningar och andra mindre avgifter som tillkommer i samband med detta. Det är en lönsam affär för kreditkortsföretagen vilket också gör att man kan ge bra bonusar för de som nyttjar kreditkortet. Baksidan är att man, som privatperson, kan riskera att betala mer än vad man får tillbaka i form av avgifter, om man inte är disciplinerad med sina inköp. Läs mer om risker med kreditkort här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *