Flyg

flygplan bonusprogramFlygmil eller Frequent Flier-poäng är poäng du får per mil du flyger med ett visst flygbolag. Det är ett lojalitetsprogram för att knyta en kund närmare till bolaget genom att man lägger alla resor hos ett och samma flygbolag (eller inom samma flygallians).

Flygpoängen har blivit en otroligt bra affär för både kunderna och flygbolager. Enkelt uttryckt går det till så här: du beställer en resa hos SAS mellan Stockholm och Paris, tur-och-retur. Genom att skriva upp dig på Eurobonus-programmet (som är SAS variant av flygpoäng) så får du, säg, runt 3000 poäng för resan. När du samlat ihop 10 000 poäng på detta sätt kan du använda dig av dessa poäng för att köpa en ny resa, du betalar då med poängen (samt flygskatt).

Frequent flier-poäng är världens näst största valuta, med avseende på värdet av alla flygpoäng som ligger ute hos flygkunder. Flygpoängen är personliga och kan i princip inte säljas eller bytas. Faktum är att det skulle ruinera flygbolagen om det gjordes möjligt då de ligger ute med mer flygpoäng än de har resor egentligen! Det har dock kommit sajter som köper flygpoäng. De erbjuder sig att köpa flygpoäng indirekt genom att man använder sina egna flygbonuspoäng men ställer ut flygbiljetten till någon annan som betalar för biljetterna. Att flygpoängen är personliga betyder också att man får flygpoäng själv även om någon annan (exempelvis din arbetsgivare) betalat för biljetten. Det är incheckningsnamnet som styr.

Om du vill boka en flygresa kan du använda dig av tex Momondo, Supersaver eller Travelstart för billiga flygresor.

3 Responses to Flyg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *