Matvarubutiker

matkorgMatvarubutiker har, tillsammans med bensinbolagen, några av de mest populära kundklubbarna och medlemsprogrammen i Sverige. Med tanke på att man spenderar mycket pengar på mat som privatperson samt gärna återkommer till samma butikskedja så lönar det sig att vara med i deras lojalitetsprogram. Matvarubutikernas bonusprogram är också alltid gratis att vara med i.

Utöver att få bonus på inköp får man också speciella rabatter och erbjudanden om man är medlem i deras bonusprogram. I vissa fall kan man koppla sitt vanliga betalkort till medlemsprogrammet vilket gör att man inte behöver ha med sitt bonuskort för att få bonusen registrerad. Detta gör att man lätt kan vara med i flera olika medlemsprogram utan någon ansträngning.

Tips! I vissa medlemsprogram, tex Hemköp och Willys, kan du koppla ditt vanliga betalkort till medlemsprogrammet. Anslut dig alltid till dessa medlemsprogram även om du bara handlar här ibland då du i framtiden alltid får bonus eller tillgång till rabatter, även om du kanske till och med glömt bort att du är medlem!

Skillnaden mellan matbutikernas bonusprogram

Det finns självklart mindre skillnader i detaljer mellan matbutikernas bonusprogram, till exempel hur och när bonusen fås tillbaka men den viktigaste skillnaden är i hur stor återbäring man får. Matbutikerna väljer ofta att beskriva vilken maximal bonus de ger (ofta med en halvtydlig hänvisning till när man får denna maximala bonus.) men det är förstås inte det bästa sättet att jämföra.

Hemköp och ICA har ett bonusprogram där man får tillbaka en viss procent på alla varor man köper. Denna bonus utbetalas sedan som en bonuscheck man kan använda på alla varor i butiken efter eget behag. ICA har en fast återbäring på 1% medan Hemköp har en bonustrappa som går från 0.5% till maximalt 2%.

Coop (MedMera) har ett bonusprogram där man får 1% bonus för köp i grunden. För att få mer bonuspoäng kan man antingen handla för 21.000 kr under ett halvår eller använda deras betalkort – vilket leder till en tredubbling av bonusen. Bonusen kan man sedan växla in mot bonuscheckar.

Köp av mat hos respektive butik UTAN matbutikens betalkort

Köp per månad
CoopICAHemköp
Under 1000 kr1%1%0.5%
1.000 - 2.000 kr1%1%1 %
Över 3.000 kr
1%1%2 %
Över 3.500 kr2%1%2%

Köp av mat hos respektive butik MED matbutikens betalkort

Köp per månad
CoopICAHemköp
Under 1000 kr2%1%0.5%
1.000 - 2.000 kr2%1%1 %
Över 3.000 kr
2%1%2 %
Över 3.500 kr3 %1%2%

Jämförelse av matbutikernas olika betalkort

Matbutik och kortKorttypBonus i butikenBonus i andra butikerÅrsavgift
ICA MasterCardMasterCard kreditkort1%0.5%327 kr
Hemköp VisaVisa0.5 - 2%0.5%130 kr
Coop MedMera KontoButikskort2 - 3%Kan endast användas på Coop0 kr
Coop MedMera Betala efterMasterCard kreditkort2 - 3%0.5%95 kr
Coop MedMera MerMasterCard kreditkort2 - 3%0.5%249 kr

Utöver de ovanstående matbutikerna som har bonusprogram så finns också Willys som har en kundklubb som heter Willys+. Det är dock inte ett bonusprogram då man inte får några pengar tillbaka i form av bonuscheckar eller liknande utan endast får tillgång till erbjudanden och rabatter.

Svenska matvarubutiker som inte har någon form av kundklubb eller medlemsprogram är Lidl, Netto, Tempo, City Gross med flera.

 

8 Responses to Matvarubutiker

 1. V-Max says:

  1% betyder i praktiken inte så mycket. 50 kr i check efter köp på 5000 kr, dessutom tidsbegränsad så att man ibland/ofta missar att lösa in den.

  Däremot kan de medlemserbjudanden som finns i butiken vara mer lönsamt än checkarna i sig, så det kan vara bättre att hålla ögonen öppna i butiken efter skyltar än att bara försöka vara kedjan trogen.

  • Bonuspoäng.se says:

   Ja, det stämmer bra. En rabatt kan ju vara på allt mellan 5-50% så det slår ju 1% med hästlängder. Fördelen med återbäringen på 1% är ju att den alltid finns där, oavsett vad man köper. Sen är det ju, rent tekniskt, trevligt att få rabatten i efterhand som en ”överraskning”.

 2. Zoran says:

  PrisXtra har också kundklubb! Den borde vara med här. /Zoran

  • Bonuspoäng.se says:

   PrisXtra finns faktiskt inte längre som varumärke, de är numera uppköpta av Hemköp.

 3. Donna says:

  Jag tycker själv att Willys har bäst erbjudanden. Även om deras kundklubb inte ger mycket i återbäring så tycker jag att bonusvarorna vinner över alla andra matvarubutikers erbjudanden. Anses inte insparade utgifter vara en inkomst i affärsvärlden? Vore intressant att se en riktig jämförelse mellan erbjudanden hos matvarubutikerna, jag tror Willys sparar sina kunder mest pengar av alla.

  • Bonuspoäng.se says:

   Det är en bra och relevant reflektion. Fokuset på Bonuspoäng.se handlar ju främst om bonuspoäng och det man kan spara med hjälp av dessa men det är något som jag ska överväga.

 4. Tidigare trogen kund says:

  Coop har gjort stora förändringar på Coop Med Mera Mer kortet (svart) höjd årsavg fr okt-16 med 99kr=348kr, och Coop Betala Före, ny årsavg. dessutom halverat poängen för köp utanför Coop. Sen har de skurit ner hur höga belopp som kortet gäller för när det gäller poäng. Jag som liten kund har nu sagt upp avtalet på svarta kortet då jag räknat ut att jag måste handla för mycket stort belopp för att överhuvud få intjänat årsavgiften som nu höjs med en hundralapp, och Betala före hade ingen avgift tidigare, nu blir det fler ändringar från oktober-16. De sviker sina kunder och viftar med förmåner och sen i slutändan får du betala notan, gå ur allihopa. Jag som fattigpensionär kommer heller aldrig upp i 21.000 på ett halvår för dubblering, men får ändå betala samma årsavgift som de som gör det. Coop förnekar sig aldrig, GÅ UR!!

 5. Robert Nyberg says:

  Använd Everydaycard och få bonus på 1% vid alla matköp och när man tankar bilen, samt 0,5% på allt övrigt om man inte kommer över 20.000, då är det 1% på allt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *