Coop:s 3% bonus – en skev jämförelse

coop medmera reklam 3% bonus
Coop har just nu en reklamkampanj där de påvisar hur mycket mer bonus de har än sina konkurrenter – 3%. Detta jämför de med Hemköps 2% och ICA:s 1%. Det låter ju förstås bra men jämförelsen är lite skev.

Att jämföra bonus och återbäring mellan olika matvarubutiker är rätt svårt eftersom de alla har lite olika system men det Coop MedMera gör är att välja ut exakt de förutsättningar som ger dem mest fördel. Hemköp är inte mycket bättre de heller då de ofta lyfter fram bonus på 2% men är inte alltid lika tydliga med att man bara får 2% vid en viss nivå. Att marknadsföra för att lyfta fram sin egen produkt i bättre dager är förvisso grunden i marknadsföring men det kan vara värt att reda ut detta ändå.

Coop försöker knappast sticka under stol med hur de räknar och anger förutsättningarna väl men budskapet man förmedlar grafiskt (att man har 3% bonus) gäller bara under vissa förutsättningar Förutsättningarna för att man ska få 3% bonus är:

  • Man använder Coop’s MasterCard betalkort (ingen avgift)
  • Man spenderar mer än 3.500 kr per månad på Coop med detta betalkort

Genom att använda Coop’s MasterCard får man 2 poäng per krona (istället för 1p) och spenderar man 21.000 kr under ett halvår (motsvarande 3.500 kr) så dubbleras ”grundpoängen” vilket då gör att man får 3 poäng per krona. Då stämmer kalkylen men motsvarar detta din situation?

För ensamhushåll är 3.500 kr knappast något man spenderar på mat per månad och de många är rätt låsta till vilket betalkort de använder sig av. Att få 3% bonus är alltså inte någon grundförutsättning vilket man lätt gör som tolkning utifrån den grafiska representationen.

Köp av mat hos respektive butik UTAN matbutikens betalkort

Köp per månad
CoopICAHemköp
Under 1000 kr1%1%0.5%
1.000 - 2.000 kr1%1%1 %
Över 3.000 kr
1%1%2 %
Över 3.500 kr2%1%2%

Köp av mat hos respektive butik MED matbutikens betalkort

Köp per månad
CoopICAHemköp
Under 1000 kr2%1%0.5%
1.000 - 2.000 kr2%1%1 %
Över 3.000 kr
2%1%2 %
Över 3.500 kr3 %1%2%

Om du handlar hos Coop relativt ofta och måste ha kvar ditt nuvarande betalkort så är det förstås inte speciellt svårt att skaffa ett extra betalkort från Coop och använda det just till att handla för hos dem. Har du sedan stora matutgifter så är det kanske inte så svårt att nå upp till de 3% bonus de marknadsför.

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *