Viktigt att tänka på när du hyr hyrbil

Jämfört med att boka ett hotell eller en flygbiljett så finns det mer att tänka på när man ska hyra en bil. Det finns ofta fler tillval och fler saker som kan gå fel när man ska hyra hyrbil jämfört med andra reserelaterade bokningar (som man får bonuspoäng för). I denna artikel kan du lära dig om vanliga saker du bör ta reda på och göra när du hyr bil. Artikeln är baserad på en grundläggande undersökning jag gjorde i samband med att jag själv skulle hyra bil i Spanien i en vecka.

1. Jämför priser på hyrbilsföretag – billigast är absolut inte bäst

Priserna kan skilja sig mycket åt mellan olika hyrbilsföretag. När jag gjorde min undersökning för att hyra en hyrbil i Spanien så fick jag prisförslag från c:a 10 olika hyrbilsföretag där priserna var från 150 kr till c:a 1.500 kr ”totalt”. Att jag skriver ”totalt” är för att det är lika mycket en totalsumma som det är när man hittar en (initialt) billig flygbiljett hos Ryanair – det vill säga, det tillkommer alltid mer än vad det först ser ut.

Du kan jämföra olika hyrbilsföretag bland annat hos dessa nättjänster:

Två frågor man bör ställa sig är då ”Varför skiljer det sig så mycket mellan företagen?” och ”Hur kan ett hyrbilsföretag gå runt om de hyr ut en bil i en vecka för 150 kr (eller ens 1.000 kr)?”.

hyrbilspriser

Skärmdump från Autoeurope.se för 4 dagars hyrbil i Malaga. 3 kr kostar den billigaste bilen att hyra för dessa dagar!

Svaret på båda frågorna är egentligen densamma – visst går det att hyra billigt men det är förmodligen på bekostnad av annat. Det kan dock också ha att göra med bättre konkurrenskraft och smartare företagande men när jag undersökte de billigare visade det sig att många av dem hade något, eller flera, av följande problem:

  • Långa köer vid uthyrning och tillbakalämning (låga priser = mindre personal). Man kanske kan leva med att stå och vänta i kö när man ska hämta ut en bil men om det inte är en smidig process när du ska lämna tillbaka bilen riskerar du att missa ditt flyg!
  • Hyrbilsföretaget finns inte på plats på flygplatsen utan en bit därifrån (då finns dock med all sannolikhet en skyttelbuss)
  • Extremt nitiska med eventuella skador. Små repskador kan bli dyra då hyrbilsföretaget kan ta bilen ur drift för att fixa lacken och då får man betala för den tid bilen inte är uthyrningsbar – inte bara för att fixa skadan. Detta gäller förstås alla hyrbilsföretag men ju mer nitiska de är, desto värre är det.
  • Sämre grundkvalitet på bilarna. Det kanske inte spelar så stor roll om bilen har någon skavank när du hyr den men om den pendlar på gränsen till att gå sönder på riktigt så kan du dels bli stående och dels bli krävd på att betala reparationen i värsta fall.
  • Uthyrning där du hyr bilen fulltankad och lämnar tillbaka den tom. Man betalar bränslet i förväg och med en administrativ avgift (kostnader som inte står med i det första grundpriset). I praktiken är det sedan svårt att returnera den med en ”tom” tank så man förlorar där också, även om bränslet återbetalas till viss del.
  • Strul och dålig service i största allmänhet.

Om du hyr från ett lågprisföretag så bör du tänka på samma sätt som när du köper en flygbiljett på Ryanair. Går allt bra så kan du verkligen fynda om du kan tänka dig att stå lite mer i kö och ta lite högre risk. Se dock till att du läser det finstilta innan du sätter igång så du vet vilka eventuella avgifter du kan räkna med att de tillkommer. Googla också företaget, tex med ord som ”reviews” ”experiences”, eller ”recensioner”. Det är också alltid bra att googla hyrbilsföretagsnamnet med ”problems” eller andra negativa ord för att se vidden av dåliga recensioner.

2. Jämför priser mellan olika bilmodeller

Självklart är det skillnad på vilken bilmodell du hyr: en tvådörrars minibil är förstås billigare än en stor SUV. Detta är en rätt enkel jämförelse och transparent att göra. Det finns dock andra aspekter som också styr priset där det inte är lika tydligt. Två olika bilar kan, förutom att de är olika modeller skilja sig i något av följande:

  • Självrisk – dyrare bilar har ofta högre självrisk. Det innebär en större ekonomisk risk och därtill möjligheten att få ersättning från din reseförsäkring (se avsnittet om självrisk längre ned).
  • Högre/lägre bränsleförbrukning
  • Utrymme och packningsmöjligheter
  • Olika förutsättningar för om bilen ska lämnas tillbaka med full eller tom tank. Detta har förstås inget med bilmodeller att göra i sig men olika bilmodeller kan komma med olika förutsättningar.

3. GPS vs Google Maps på telefonen?

Om du åker bil i ett okänt område (vilket ju oftast är fallet när man hyr bil) så behöver man förmodligen någon form av GPS som hjälp att hitta, inte bara slutdestinationer utan även hotell, restauranger, bensinstationer, vägkameror etc.

En GPS kan kosta väldigt mycket att hyra, i mitt fall kostade det lika mycket som hela bilen kostade att hyra hos Hertz (12 Euro per dag). Det är förstås helt befängt att det ska kosta över tusen kronor att hyra en GPS för över 1.000 kr men har man inget alternativ (tex egen medhavd GPS med rätt kartor) så blir man ju så illa tvungen. Detta pris är förstås inte inkluderat i grundpriset.

Ett mer prisvärt alternativ kan vara din smarta telefons kart-app, tex Google Maps. Fördelen är ju att det är betydligt billigare med all sannolikhet, framförallt om du laddar in kartorna i telefonen i förväg så du förbrukar minimal med data. Nackdelen är att du kan hamna i områden där du inte har tillgång till internet – när du kanske behöver det som bäst!

Tipset, om du väljer att använda din mobil, är att:

  • Dels förinläser de kartor i telefonen i förväg (se instruktionerna på din telefon om hur du gör det)
  • Löper ett datapaket i förväg så att du vet hur mycket det kostar
  • Kollar upp täckningen för ditt abonnemang i området du ska till
  • Tar med en laddare för telefonen som kan laddas i bilen. GPS:en tar mycket batterikraft från mobilen!

4. Reseförsäkring vs hyrbilsförsäkring samt vikten av självrisken

Förutsatt att hyrbilen är försäkrad av hyrbilsföretaget (vilket den ska vara!) så har man en självrisk på bilen som brukar starta runt 10.000 kr. Självrisken skiljer sig mellan olika bilmodeller, olika hyrbilsföretag men även samma hyrbilsföretag kan ha olika självrisker på samma bilar – det är då billigare med högre självrisk.

Tänk på att kostnaden för en skada snabbt blir väldigt stor. Kostnaden för skadan innefattar också kostnaden för reparation samt utebliven inkomst för att hyrbilen inte kan användas i driften. Dessa kostnader tar man med i den totala kostnaden för skadan. En liten buckla kan med andra ord bli väldigt kostsam! Gör inte misstaget att tänka ”det här hade kostat 1.000 kr att fixa på min egen bil i Sverige!”.

En vanlig inkomstkälla för hyrbilsföretaget är försäkringarna man kan täcka antingen hos hyrbilsföretaget på plats eller hos hyrbilsförmedlare som tex Autoeurope. Vanliga försäkringar är självriskeliminering och extraförsäkring för stenskott, underrede och tak (som vanligtvis inte täcks av försäkringen).

Försäkring för stenskott, tak, underrede eller ej?

Om du vet att du ska åka mycket ”off-road” så kan denna extraförsäkring vara något att överväga. Ett stenskott kan bli en dyr affär även om det är en liten fix (eftersom man betalar för icke uthyrningsbar tid). Hos tex Autoeurope.se så kan man dock bara välja till detta i ”Super Cover” som också innebär att man måste köpa självriskeliminering för att ”komma åt” denna försäkring. Du kan dock ofta köpa detta på plats av det lokala hyrbilsföretaget. Det är dock inte säkert att det blir billigare.

När jag kollade upp hyrbilsförsäkring hos Autoeurope.se så kostade försäkringen 500 kr för 11 dagars uthyrning av en minibil med en självrisk på 10.000 kr. Detta innefattade då självriskeliminering och försäkring mot stenskott, däckskada mm. Detta innebar att jag alltså skulle satsa 500 kr för att eventuellt slippa betala 10.000 kr om bilen antingen skadades av stenskott mm eller om bilen skadades så kraftigt att kostnaden överskred 10.000 kr.

Självriskeliminering

Självriskeliminering innebär att du betalar extra för att, om bilen blir skadad såpass att det blir ett försäkringsärende, så behöver du inte betala någon självrisk. I vissa fall kan denna försäkring också innebära att du inte behöver betala något även om det inte blir ett försäkringsärende. Kolla upp vad som gäller för det hyrbilsföretag du använder.

Försäkringsärende eller ej? Därför är storleken på självrisken viktig!

Det är nämligen två helt olika saker om skadan är såpass stor att den blir ett försäkringsärende eller ej. Om kostnaden för skadan är större än självrisken blir det ett försäkringsärende, annars inte. Detta kan vara kritiskt om du har självriskeliminering och bilen skadas för en kostnad motsvarande 9.000 kr och självrisken är 10.000 kr. Du får då betala 9.000 kr men om skadan istället hade varit 10.000 kr hade du inte behövt betala något alls! Därför är storleken på självrisken mycket viktig!

En följdfråga är då: hur ofta blir skadorna så stora så att de överskrider självrisken? Det är dock en fråga som är svår att svara på. När jag pratade med försäkringsföretaget Trygg-Hansa som Skandiabanken använder så sa de att de flesta skador når upp till självrisken medan hyrbilsförmedlaren Autoeurope menade motsatsen.

Reseförsäkring via betalkortet du betalar resan med

Det är möjligt, och till och med troligt, att det betalkort du använder dig av för att betala hyrbilen har någon form av reseförsäkring som inkluderar självriskeliminering. Detta innebär att du inte har någon som helst användning för den extra försäkring för självriskeliminering som hyrbilsföretaget alltid erbjuder. Med ett snabbt samtal till din bank (eller försäkringsbolag) kan du kolla vad som gäller för dig och slippa dyra försäkringar från hyrbilsföretaget. För att få tillgång till denna försäkring måste du med all sannolikhet ha köpt din resa och hyrbil med ditt betalkort.

För att förtydliga: Om ditt betalkort innefattar självriskeliminering så betalar kortföretaget självrisken om skadan överskrider självrisken. Om skadan är mindre betalar du allt själv.

5. Övrigt som kan vara bra att tänka på och eventuellt fråga hyrbilsföretaget

  • Läs, eller åtminstone skumma igenom det finstilta – Det är inte extremt mycket att läsa men mycket viktig information. Det är 10 väl investerade minuter, framförallt om du hyr från ett okänt företag.
  • Fria mil eller ej? – I samtliga fall i min undersökning hyrdes bilarna ut med fria mil. Det vill säga att man inte betalar någon extrakostnad om man åker långt med bilen. Är det inte fria mil så så ta med detta i din kostnadsberäkning.
  • Är det samma självrisk på samtliga skador? I vissa fall kan olika skador ha olika självrisk.
  • Ingår försäkring för motorskada?
  • Har hyrbilsföretaget kontor på själva flygplatsen eller utanför?

Comments are closed.