Risker med kreditkort

Den vanligaste anledningen till att vissa personer undviker att skaffa kreditkort är att de är rädda för riskerna det innebär. Så vad finns det för risker med att ha och använda ett kreditkort?

Lättast att förklara vilka risker det finns är att förklara hur kreditkortsföretagen tjänar pengar. Dels så betalar man en årsavgift och om man har en innestående kredit så betalar man ränta. Dessutom finns det mindre avgifter på exempelvis automatuttag, valutapåslag utomlands etc. Därtill får kreditkortsföretagen en viss procent av köpesumman från de butiker du använder ditt kreditkort hos, detta är dock inte något du betalar för (annat än indirekt).

Kreditkortsföretagen är alltså inte beroende av enbart dina pengar för att göra vinst och kan därför ge ganska goda erbjudanden. De är helt enkelt angelägna att få ut dig bland butikerna för att spendera med kortet. Med det sagt så räknar de såklart med att tjäna pengar på dig också. Så vad kan du riskera att betala?

Årsavgiften är ju förstås en avgift som man inte kommer undan men om du använder ett kreditkort med disciplin så kan det också vara den enda avgiften du ska behöva betala. I princip alla kreditkort har nämligen en räntefri period på runt 45 dagar. Det innebär att köpen du gör i februari får du en räkning för, säg den 20:e mars. Detta är då bara en summa av köpesummorna, och utan ränta.

Det är när du inte betalar en del av skulden när du får räkningen (eller bara betalar en del) som betalar ränta. Denna ränta är då ganska hög. Säg till exempel att du använder ditt kreditkort för 5 000 kr i februari och 5 000 kr i mars. Den 20:e mars betalar du februarifakturan men bara 4 000 kr. Din innestående skuld är då 1 000 kr. När du får marsfakturan den 20:e april så är summan att betala 6 000 kr samt räntan på 1 000 kr.

Risken är egentligen helt upp till dig och din disciplin. Om du inte använder kreditkortet för mer pengar än du har på banken så får du inga extrakostnader utom årsavgiften. Problemen uppkommer om du använder kreditkortet utöver vad din privatekonomi egentligen tillåter. Det kan vara lätt att tro att man har mer pengar än man egentligen har och kreditkort kan göra det lätt att spendera för mycket.

Hamnar man i ett läge där man inte kan betala föregående månads räkning fullt och fortsätter spendera mer än vad man tjänar så byggs ens kreditkortsskuld snabbt upp och då blir räntekostnaderna kännbara. Detta är vad man vanligtvis brukar kalla ”kreditkortsfällan”.

Om du funderar på att skaffa ett kreditkort så bör du se över hur du fungerar som person. Har du inte disciplinen att inte köpa för mer än du har så är kanske ett vanligt kontokort bättre. Känner du att du kan hantera din privatekonomi utan större problem kan du ha god nytta av kreditkort och åtnjuta många fördelar med deras bonusprogram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *