Del 3: Skaffa bonuspoäng i tjänsten

En nyckel till att samla mycket bonuspoäng är att göra det i tjänsten. I denna del av guiden går vi igenom hur du kan tjäna bonuspoäng via ditt arbete – utan att det behöver kosta din arbetsgivare en krona.

Detta stycke riktar sig till dig som:

 1. Är anställd eller har ett eget företag där du reser och/eller gör inköp i tjänsten med kreditkort.
 2. Har möjlighet att boka resor själv och/eller använda kreditkort i tjänsten som du, till exempel via reseräkning, får återbetalat till dig.
 3. Det är också främst applicerbart om du får välja kreditkort fritt och disponera dina bonuspoäng fritt.

För att få ut maximalt med bonuspoäng från tjänsten kräver det alltså att du har ett kreditkort kopplat till ett bonusprogram. Många företag har ett rekommenderat kreditkort men det betyder inte alltid att man är tvungen att använda just det. Du bör då välja det kort som ger dig mest bonuspoäng inom ditt prioriterade bonusprogram. Om du inte har ett kreditkort ännu så läs mer om dessa i vår sektion om kreditkort.

Varför kan man tjäna mycket bonuspoäng i tjänsten?

Företaget du arbetar för omsätter förmodligen mångdubbelt mer pengar än du själv gör privat. De pengar företaget spenderar på dina tjänsteresor och relaterade utgifter (som hotell) kan också vara mer än du själv spenderar på motsvarande tjänster privat. Om du har möjlighet att betala för dessa utgifter med ditt kreditkort kan du snabbt tjäna mycket mer bonuspoäng än du kan göra som privatperson.

Denna möjlighet finns främst hos mindre- och medelstora företag som inte har en specifik reseavdelning som köper resorna centralt. Ju färre restriktioner företaget har, desto mer kan du utnyttja att företagets pengar flödar genom dig. Självklart utan att det behöver kosta mer för din arbetsgivare! Nedan går vi igenom hur du gör rent praktiskt för att utnyttja detta.

Först och främst måste du ha ett kreditkort kopplat till ett bonusprogram. Läs mer om dessa, och ansök till dem, i Bonuspoäng.se’s sektion om kreditkort.

1. Boka flygresan själv – välj rätt flygbolag och betala med ditt kreditkort

När du reser i jobbet så bör du se till att försöka boka resorna själv på samma sätt som när du köper resor privat. Testa ett partre olika nätresebyråer så att du hittar bästa pris (Bonuspoäng.se har samlat en lista på bra tjänster här).

Genom att boka själv kan du säkerställa att du flyger med det bolag som du redan har flest bonuspoäng hos. En flygresa kan också vara en stor utgift, som du såklart betalar med ditt kreditkort. Du får då ”dubbelt” så mycket poäng, dels genom själva resan och dels, indirekt, via de bonuspoäng du får via kreditkortet.

Tips! Försök att se till att du kan boka din flygresa själv så att du kan välja rätt flygbolag och därtill betala med ditt eget, bonusknutna, kreditkort.

2. Boka hotellet själv

Pris på hotell kan ofta skilja sig väldigt mycket åt och ganska få företag låter dig få välja helt fritt. Om du bokar hotellet själv kan du se till att välja bort hotell som inte ger dig någon bonus alls, eller bara irrelevant bonus om du bokar hotellet själv. Först och främst bör du förstås boka hotell som är partnerföretag inom ditt prioriterade bonusprogram.

Om det inte är möjligt så försök åtminstone att boka hotell som har någon form av bonusprogram. Om inte annat kanske du återvänder till samma hotellkedja framöver!

Tips! Boka hotell inom en hotellkedja som är knutet till ditt prioriterade bonusprogram, i första hand. I andra hand, boka ett hotell som åtminstone har något form av bonusprogram! Betala med ditt kreditkort.

Tips! Se till att använda Hotels.com när du bokar hotellet. Hos Hotels.com får du var 10:e natt du bokar gratis! Detta är helt okopplat till andra bonusprogram och kan användas parallellt och därmed ge dubbelbonus!

3. Boka hyrbilen själv

Du börjar förstå principen nu gissar jag. På samma sätt som du bokat hotell och flyget själv så väljer du förstås det hyrbilsföretag som är med bland ditt prioriterade bonusprograms partnerföretag. Självklart betalar du med ditt kreditkort. Självklart gör du utläggen för bensin etc med ditt bonusknutna kreditkort också.

Tips! Boka hyrbilen själv och välj det hyrbilsföretag som ger dig bonus. Betala med ditt kreditkort.

4. Betala gemensamma notor på tjänsteresan

Ofta när man är ute och reser i tjänsten med kollegor så betalar en person för gemensamma utlägg, till exempel vid representationsmiddagar och taxiresor. Dessa pengar, som man får tillbaka när man gör en reseräkning, ska du försöka gå genom dig, eller snarare ditt kreditkort. Var den som tar på sig att betala för taxi, hotellnotor, representationsmiddagar etc. och låt ditt kreditkort gå varmt. De andra kommer bara bli glada att slippa spara kvitton och göra långa reseräkningar och du får bonuspoäng.

Tips! Var den som betalar gemensamma notor vid tjänsteresan och se till att du betalar med ditt kreditkort som ger dig bonuspoäng.

 

Räkneexempel

Låt oss räkna på hur mycket man kan komma upp i på en ”normal” tjänsteresa till ett land i Europa. Detta är förstås en grov uppskattning men det är mest för att visa.

 • Flygresan
  • Stockholm – Paris = 2 000 Eurobonus-poäng (p)
  • Betalning av flygresan (4 000 kr) = 4 000 * 0.10 kr = 400 p
 • Hotellvistelsen
  • 4 nätter på Best Western = 500 p
  • Betalning av hotellnätterna (4 500 kr) = 4 500 * 0.10 kr = 450 p.
 • Hyrbilen
  • 4 dygn = 400 p
  • Betalning av hyrbil (2 500 kr) = 2 500 * 0.10 kr = 250 p
 • Taxi, representation mm (1 500 kr) = 1 500 * 0.10 kr = 150 p

Totalt alltså 4 150 Eurobonus-poäng på en veckas tjänsteresa. Detta är en halv resa t/r till valfri stad i Sverige och en femtedels resa till en stad i Europa! Några tjänsteresor till samt om du följer våra tips för vardagen så har du snart tjänat ihop till en resa!

Det fina med ovanstående tips är att du får stora fördelar utan att det behöver kosta din arbetsgivare något mer. Detta är förstås baserat på att du inte väljer onödigt dyra flygresor och hotell! I nästa del i Bonusguiden går vi igenom hur du kan göra för att skaffa bonuspoäng även privat.

 

4 Responses to Del 3: Skaffa bonuspoäng i tjänsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *