Del 2: Grunderna i hur du samlar bonuspoäng

I denna del av Bonusguiden reder vi ut hur du ska göra för att välja bonusprogram. Från och med nu kommer vi bortse från de kundklubbar som till exempel matvarubutikerna har och fokusera på de nätverk där man kan tjäna bonuspoäng från flera olika typer av företag.

Välja bonusprogram och nätverk

Det vanligaste när man ska välja bonusprogram är att utgå ifrån det flygbolag man oftast använder. Om man inte flyger så mycket men ofta bor på hotell (till exempel om man arbetar som utesäljare i Sverige) så kan det vara lämpligt att välja bonusprogram utifrån den hotellkedja man oftast använder.

De allra flesta stora flygbolag tillhör något av de tre stora nätverken: Oneworld, Star Alliance och SkyTeam. Man skaffar dock inte bonuspoäng hos något av dessa nätverk utan via bonusprogrammen hos de flygbolag som finns med där. Det är kanske lite knepigt att förstå i praktiken så låt oss reda ut det.

  • Flygbolaget SAS är med i nätverket Star Alliance (där andra flygbolag också är med, tex Lufthansa). SAS har ett bonusprogram som heter Eurobonus. Om du flyger mycket med SAS bör du gå med i Eurobonus, då tjänar du bonuspoäng inom Eurobonus när du flyger med SAS men också med andra partnerbolag som tex Lufthansa. Utöver detta har även SAS vissa unika samarbetsföretag. Du kan dessutom få Eurobonus-poäng när du bor på Scandic Hotel eller använder TryggHansa som båda är partnerföretag inom Eurobonus.
  • Lufthansa är alltså också med i Star Alliance. De har ett bonusprogram som heter Miles & More. Där får man bonuspoäng om man flyger med Lufthansa, men också om du flyger med SAS. Lufthansa är inte kopplat till Scandic Hotel utan har andra samarbetsföretag.
  • Det finska flygbolaget FinnAir är med i nätverket Oneworld (där tex också British Airways är med). Med deras bonusprogram FinnAir Plus får man bonuspoäng om man flyger med Finnair, British Airways och andra flygbolag inom Oneworld. Även de har andra samarbetsföretag.

Det finns ingen begränsning i hur många bonusprogram man kan vara med i. Du kan till exempel gå med i Eurobonus, Miles & More, Finnair Plus och en rad andra bonusprogram om du vill. Du bör dock bara använda ett bonusprogram per nätverk.

Tips! Välj ett bonusprogram per nätverk baserat på det flygbolag i nätverket du flyger oftast med.

För Star Alliance är det förmodligen SAS Eurobonus som ligger närmast till hands. För Oneworld kan det vara tex Finnair eller British Airways, beroende på vart du flyger oftast. För SkyTeam kan det vara till exempel Flying Blue, som är ett gemensamt bonusprogram för KLM och Air France.

Rent praktiskt, för att bli medlem, kan du göra en ansökan på bolagets hemsida. Du kan också ofta fylla i en blankett i samband med att du checkar in.

Planera och fokusera dina köp från partnerföretagen

När du börjar jobba med bonusprogram kommer du alltså förmodligen vara med i flera olika bonusprogram. Ditt första steg är att välja ett bonusprogram som är ditt prioriterade program. Sprider du ut poängen mellan bonusprogrammen så kommer det dröja mycket längre innan du når upp till högre nivåer.

Tips! Välj ut ett bonusprogram, av de du är med i, till ditt prioriterade bonusprogram. Placera poängen från partnerföretagen där i första hand.

Nyckeln till att tjäna mycket bonuspoäng är att fokusera din konsumtion till detta bonusprogram och att egentligen bara använda dig av de andra bonusprogrammen i andra hand, när ditt förstahandsval inte är möjligt att använda. Ett vanligt exempel när du använder de andra bonusprogrammen är när du måste flyga med ett flygbolag som inte är ett partnerföretag till ditt prioriterade bonusprogram.

Många partnerprogram, till exempel hotellkedjor, finns med i flera bonusprogram så du kommer att behöva välja om du ska lägga poängen från dina nätter på Hilton på Eurobonus eller något annat bonusprogram du är med i.

Tips! Gå noggrant igenom vilka partnerföretag som finns med i ditt prioriterade bonusprogram.

Det är också viktigt att du har koll på vilka partnerföretag som ingår i det bonusprogram du fokuserar på. Dels för att du ska komma ihåg att registrera bonuspoängen när du nyttjar dem, dels för att det kan hjälpa dig att välja tex hotell och dels för att du kanske redan nyttjar något partnerföretag i dagsläget utan att inkassera några bonuspoäng!

Skaffa ett kreditkort med bonusprogram

Det som gör kreditkort så viktiga för att samla bonuspoäng är att man kan tjäna bonuspoäng på saker som inte rör reserelaterade utgifter. En annan viktig faktor är att man kan få dubbel effekt av sina inköp av reserelaterade utgifter. Oftast får man störst effekt via jobbrelaterade utgifter, om man är anställd vid ett företag men det beror förstås på vilken privatekonomi man har.

Om du är osäker på hur kreditkort fungerar, vad det kostar och vilka potentiella risker som finns med att använda dem så läs denna artikel om hur kreditkort fungerar.

Om du vill maximera dina bonuspoäng bör du alltså överväga att skaffa, eller byta, ett kreditkort som är kopplat till ditt prioriterade bonusprogram. Vill du ha lite mer kött på benen så läs denna artikel om vad du bör ha i åtanke när du ska välja kreditkort baserat på bonusprogram.

Nu är du medlem i några olika bonusprogram och har valt ut ett som prioriterat program, samt läst på om det. I nästa del i Bonusguiden kommer vi gå igenom hur du kan skaffa mycket bonuspoäng via sitt arbete.

3 Responses to Del 2: Grunderna i hur du samlar bonuspoäng

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *