Del 4: Skaffa bonuspoäng i vardagen

Det är inte bara i arbetslivet man kan tjäna bonuspoäng. Självklart går det utmärkt att tjäna bonuspoäng även i privatlivet och i vardagen, dels till de vanliga bonusprogrammen men också i mindre bonusprogram som till exempel hos din lokala matvarukedja.

Även om du kanske inte omsätter lika mycket pengar privat som i ett företag så är många av de tipsen från föregående kapitel även applicerbara i privatlivet. Flera, men inte alla, kräver även här att du har ett kreditkort kopplat till ett bonusprogram.

Få Eurobonus vid vardagsutgifter

Numera får man Eurobonus-poäng inte bara vid flygresor och hotell utan även för mer vardagliga utgifter som till exempel försäkringar hos Trygg-Hansa, bolån i Skandiabanken och el från Fortum. Detta är återkommande kostnader som du kanske redan har så passa på att utnyttja detta!

Tips! Om Eurobonus är ett av dina bonusprogram så kolla in deras partnerföretag på Eurobonus webbsida. Det finns en hel del företag där man kan tjäna bonuspoäng på sina vardagsutgifter.

Få bonus när du handlar mat

Du bor med stor sannolikhet nära någon livsmedelsbutik som är en del av en större kedja, tex ICA, Hemköp eller Coop. Är du som de flesta svenskar så köper merparten av din mat på samma ställe. Utnyttja detta! De flesta större livsmedelskedjorna har ett kundprogram samt möjlighet till kundkonto där man sätter in pengar. Se till att skaffa ett medlemskap och allra helst med kundkonto.

Varför just kundkonto? Jo, det är lätt hänt att man glömmer ta fram sitt bonuskort när man handlar eller helt enkelt inte orkar bry sig. Genom att se till att du betalar med ditt bonuskort säkerställer du att du alltid får poängen registrerade. Du får också ofta bättre ränta på tex ett Coop-konto än på ett vanligt lönekonto. Lättast är att överföra en summa varje månad till detta kundkonto per autogiro.

Vissa butikskedjor, till exempel Hemköp, kan koppla ditt betalkort till deras bonusprogram. På så sätt kan du tjäna både tex Eurobonus-poäng och Hemköps-poäng när du handlar där.

Tips! Ansök till bonusprogrammet hos matkedjan där du vanligtvis handlar. Skaffa ett kundkonto eller koppla ditt kreditkort till bonusprogrammet så att bonuspoängen alltid registreras!

Betala räkningar med ditt kreditkort

Tidigare var det inte möjligt att betala räkningar med sitt kreditkort men med betaltjänsten Betalo.se kan man numera göra just detta. Räkningar för hyra, el etc är oftast de största utgifterna man har i sitt privatliv och således också de betalningar man få ut mest av sina bonusprogram. Med Betalo kan man få mycket, mycket mer bonuspoäng varje månad än de vanliga strököpen man annars gör.

Det finns förstås en risk med att man kommer efter med sina betalningar om man inte är försiktig. Vår rekommendation är därför att du skapar ett bankkonto som heter ”Räkningar” eller liknande och när du betalar en räkning via Betalo så sätter du in motsvarande summa på detta konto. På så sätt ser du till att du inte spenderar dessa pengar utan använder dem för att betala kreditkortsräkningen.

Tips! Betala dina räkningar med ditt kreditkort kopplat till ett bonusprogram via Betalo.se och spara motsvarande summa på ett sparkonto (för kreditkortsräkningen).

Ta ut kontanter från ditt kreditkort när du handlar

Man får inte bonuspoäng när man tar ut kontanter i en automat. Däremot om man tar ut kontanter i samband med att man exempelvis handlar på ICA så får man bonuspoäng. Det är dock inte alltid man kan göra det i alla affärer och med alla kreditkort men med till exempel MasterCard kopplat till Eurobonus fungerar det.

Detta gör, rent teoretiskt, att man kan ta ut säg 500 kronor extra varje gång man handlar och få 50 bonuspoäng per köptillfälle. Dessa kontanter kan man lägga på hög och sedan använda för att betala sin kreditkortsskuld igen! Nackdelen är förstås att det är administrativt jobbigt för rätt lite bonuspoäng.

Tips! Ta ut extra kontanter när du handlar (där det är möjligt) med ditt kreditkort. Återbetala kreditkortsräkning med samma kontanter.

Bonus när du handlar bensin

Har du bil så bör du självklart vara medlem i ett bensinbolags kundprogram. Med dagens höga bensinpriser så bör du krama ur så mycket bonus som möjligt ur ditt bilåkande. Se till att bli medlem i det bensinbolag där du oftast tankar och se till att tanka just där.

Rent praktiskt så bör du förenkla processen så att du aldrig glömmer att registrera dina bonus i samband med bensinköpet. Detta kan du göra genom att skaffa ett kundkonto eller, om möjligt och ännu bättre, koppla ditt kreditkort till bonusprogrammet så att det registreras automatiskt.

Tips! Bli medlem i bonusprogrammet för det bensinbolag där du främst tankar. Skaffa ett kundkort eller koppla ditt kreditkort till bonusprogrammet så att du inte glömmer att registrera poängen.

Några mindre tips för bonuspoäng i vardagen

Det är inte bara flygbolagen som har partnerprogram, det har även vissa matvarukedjor och bensinbolag. Här kan du få ut lite extra bonuspoäng i vardagen.  Är du medlem i MedMera kan du tex få MedMera-poäng när du handlar böcker hos tex Bokus.com. Eftersom du handlar med betalkort över nätet så betalar du förstås med ditt kreditkort med bonus. ICA har också ett populärt bonusprogram med partnerföretag för sina ICA-kort.

Tips! Även mindre program, som matvarukedjor, har partnerföretag. Gå in på webbsidan för matvarubutiken du handlar för och se vilka dessa är och registrera bonus när du handlar där.

Gör du större köp, tex om du köper ett kök på Ikea, en stereo eller liknande så bör du betala med kreditkort. Detta av tre anledningar: du behöver inte betala allt på en gång, du får en månads ränta extra på dina pengar på kontot, dessutom är ett sällanköp inget som gör att du tappar kontrollen över din privatekonomi, vilket annars kan vara en risk när man handlar för frikostigt med sitt kreditkort.

På samma sätt som i företagsvärlden så kan man också i privatlivet vara den som lägger ut för notan vid större middagar och liknande. Numera är det enkelt att lösa betalningen, personer emellan, med Swish så du behöver inte ligga ute med några pengar.

Sista delen i Bonusguiden handlar om hur du förvaltar och kommer ihåg att registrera bonuspoängen för alla de bonusprogram du numera använder dig av.

One Response to Del 4: Skaffa bonuspoäng i vardagen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *